Perniönjoen kaksitasouoma ehkäisee tulvia ja suojelee Saaristomerta

  • Cas d’utilisation

Lounais-Suomen Perniössä ELY-keskus ja Salon kaupunki lyöttäytyivät muutama vuosi sitten yhteishankkeeseen herkästi tulvivan Perniönjoen veden virtaaman parantamiseksi.

Perniön keskusta-alueella päätettiin kartoittaa eri tulvasuojelukeinoja, ja koska perinteinen uoman perkaus ei uhanalaiseksi luokitellun vuollejokisimpukkaesiintymän vuoksi tullut kyseeseen, Perniönjokeen päätettiin rakentaa kaksitasouoma. Samalla kaksitasouoma parantaa vedenlaatua ja vähentää omalla alueellaan Saaristomeren kuormitusta.

"Iloitsen suuresti siitä, miten luonto alkaa kukoistaa ja viljelijät saavat kasteluvettä. Tai jos kuten Perniössä saamme suojattua jonkun alueen tulvilta. Kaksitasouoman ansiosta keskusta ei ole enää tulvinut."

Pekka Parkkila, ELY-keskus

Pekka Parkkila, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija, vastaa tulva- ja kuivuusriskien hallinnan edistämisestä.

"Teimme suunnitteluvaiheessa tulvakorkeusarvioita saadaksemme kuvan siitä, minkälainen vaikutus kaksitasouomalla olisi tuleviin Perniönjoen tulvakorkeuksiin Perniön keskustan alueella", kertoo Pekka Parkkila, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija. "Arvioidemme perusteella saatoimme todeta, että kaksitasouomalla saadaan joesta aiheutuvat tulvat hyvin hallintaan".

Parkkila antaa työssään vesitalousasiantuntijana kunnille lausuntoja ja vastaa alueen tulva- ja kuivuusriskien hallinnan edistämisestä, mikä käytännössä tarkoittaa erilaisten veden pidättämiseen tarkoitettujen metodien kehittämistä. Hän nauttii siitä, että pääsee työssään tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuehdotuksia. Erityisen palkitsevaa on, kun tehty työ tuottaa tulosta ja vesien tila toimenpiteiden jälkeen kohenee.

"Iloitsen suuresti siitä, miten luonto alkaa kukoistaa ja viljelijät saavat kasteluvettä. Tai jos kuten Perniössä saamme suojattua jonkun alueen tulvilta", Parkkila sanoo. "Kaksitasouoman ansiosta keskusta ei ole enää tulvinut".

Poikkeuksellinen hanke

Ihan tavallinen Perniön keskustan kaksitasouoma ei ole. Ensinnäkin sen tulvatasanteet ovat verrattain laajoja, paikoitellen jopa 10 metriä leveitä. Lisäksi kaksitasouoma halkoo koko Perniön keskustan ja taajama-alueen, ja pituutta sillä on kaksi kilometriä. Tavallisesti kaksitasouomia suunnitellaan peltoalueelle pääasiassa paljon pienemmille uomille.

"Joessa kaikki on paljon haastavampaa, kun vesimäärät ovat niin paljon isompia".

Suurin osa uomaa ympäröivistä maa-alueista on kaupungin omistamaa, aivan kuten läjityksissä käytetyt peltoalueet, joille uomasta poistettu maa-aines levitettiin kuivumaan.

Perniönjoen valuma-alueen ja sen maalaji- sekä maanpeitetiedot Scalgo Livessä

"Niiden yksityisten maanomistajien kanssa, joita hanke koski, tehtiin käyttöoikeussopimus, jotta saimme ryhtyä rakentamaan kaksitasouomaa heidän mailleen. Kiinteistöjen omistajille esimerkiksi istutettiin korvaavia puita poistettujen tilalle heidän toiveidensa mukaan. Uoman ylläpidosta ei myöskään koidu kiinteistönomistajille huolta, sillä Salon kaupunki hoitaa niitot ja puuvartisten kasvien karsimiset". 

"Uskon, että jos Scalgo Live -käyttäjille tehtäisiin meillä ELYssä kysely, valuma-alueen määritystyökalu olisi se kaikkein käytetyin ja kiitellyin työkalu."

Pekka Parkkila, ELY-keskus

Parkkila antaa suurta arvoa sille, miten Scalgo Livellä voi tarkastella hankkeita visuaalisesti.

"Hahmotelmista saa helposti otettua klipin, jonka voi lähettää eteenpäin vaikka maanomistajalle. Se havainnollistaa erinomaisesti veden kertymistä tietylle alueelle ja mitä tapahtuu vesienhallintatoimien jälkeen. Tästä on apua erityisesti suunnitteluvaiheessa".

Hän pitää Scalgo Liveä myös lyömättömänä apuna eritoten hankkeiden nopeassa hahmottamisessa. Sillä saa taustaksi nopean analyysin valuma-alueista ja veden kertymisestä ilman, että tarvitsee avata paikkatieto-ohjelmaa.

"Scalgo Livellä saa kätevästi katsottua, missä tulvapaikat sijaitsevat sateita lisäämällä. Uskon, että jos Scalgo Live -käyttäjille tehtäisiin meillä ELYssä kysely, valuma-alueen määritystyökalu olisi se kaikkein käytetyin ja kiitellyin työkalu".

Kaksitasouoma hillitsee tehokkaasti tulvahuippuja

Uoman rakennusprojekti alkoi kesällä 2022, kun sekä Salon kaupunki että ELY olivat hyväksyneet ulkopuolisen insinööritoimiston kaksitasosuunnitelman.

Kaksitasouoman rakentamisvaihetta Perniön taajama-alueella.

Uoma rakennettiin kuivaan aikaan, jotta siitä muodostuisi mahdollisimman vähän sedimenttipäästöjä virtaamaan, joilla voisi olla tuhoisat vaikutukset joen simpukkaesiintymiin.

"Eroosiovaurioiden paikat vastasivat Scalgo Liveen syötettyjen sademäärien virtausreittejä. Tällä tiedolla pystyimme ennakoimaan eroosiopaikkoja."

Pekka Parkkila, ELY-keskus

Joen niissä osissa, missä oli runsaasti kasvillisuutta, uomaa saatettiin myös ruopata. Simpukka ei nimittäin viihdy runsaan kasvillisuuden peittämissä kohdissa, Parkkila kertoo. 

"Varmistimme ensin sukeltamalla, ettei alueella ollut vuollejokisimpukoita. Märkäkaivuuta tuli yhteensä 500 kuutiota, mitkä levitettiin 11 hehtaaria suurelle läjitysalueelle kuivumaan. Alue tullaan salaojittamaan uudelleen, jonka jälkeen se tasoitetaan, jotta se saadaan taas kasvukuntoon".

Haasteitakin hankkeen aikana ilmeni. Joen varsi on sortumisherkkää savipenkkaa, ja joihinkin kohtiin, joissa vesi virtaa pellolta uomaan, ilmestyi sateiden aikana sortumia.

"Eroosiovaurioiden paikat vastasivat Scalgo Liveen syötettyjen sademäärien virtausreittejä. Tällä tiedolla pystyimme ennakoimaan eroosiopaikkoja. Tarvittavat kohdat suojatiin sitten biotekstiilillä, murskeella ja kivetyksellä kaivuun yhteydessä".

Scalgo Livestä katsottiin etukäteen oleelliset sijainnit penkan eroosiosuojausta varten.

Kaksitasouoma koeponnistettiin jo ensimmäisenä talvena, ja se on toiminut erinomaisesti tulvanhallinnan kannalta. Samalla se vähentää Saaristomeren rehevöitymistä.

"Minua viehättää vesienhallinnassa etenkin se, miten eri elementtejä pystyy hallitsemaan. Siinä on jotain samaa kuin palapelien teossa tai sudokujen ratkomisessa".

Kaksitasouoman kekseliäs käyttö tekee siitä tehokkaan vesienhallintakeinon. Kun uomaan lisätään pato, siitä muodostuu samalla varastoallas. Tulvanhallinnan ja vesiensuojelun lisäksi se auttaa siis viljelijää varautumaan mahdollisesti yleistyviin kuivuusjaksoihin.

"Tässä on vielä rahoitukseen liittyvä erityispiirre", Parkkila kertoo. "Ojan pohjapatoon ei nimittäin voi saada tukea, jos se suunnitellaan pelkästään kasteluveden varastointia varten. Mutta jos se toteutetaan kaksitasouomana, siihen voi saada valtion tukea".

"Hankkeissa täytyy välillä käyttää luovuutta!", Pekka hymyilee.

Perniön keskustaan tulvasuojelutarkoituksessa kaivettu kaksitasouoma on estänyt keskustan tulvimisen jo parin vuoden ajan.

Tehokasta mallintamista yhdellä klikkauksella

Kaksitasouoman sekä rumpuputkien toimintaa voi tarkastella DynamicFlood-lisäosan avulla. Kaksitasouoma suunnitellaan ensin helposti Workspacen työkalujen avulla, minkä jälkeen hydrodynaaminen malli ajetaan yhdellä painalluksella.

Pietu Pankkonen,
Market Manager, Finland
pietu.pankkonen@scalgo.com