11. sep. 2024 Finland

Hulevesitulvariskien arviointi – Opas tulvariskialueiden löytämiseksi

  • Byplanlægning

Hulevesien hallinta on paljon muutakin kuin sadevesikaivojen sijoittelua – se on kuntien ja kaupunkien avain ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Kun sademäärät kasvavat ja läpäisemättömät pinnat lisääntyvät, myös tulvariskit lisääntyvät. Siksi on tärkeää, että alueet, joilla tulvia voi esiintyä, tunnistetaan ja että niitä hallitaan oikealla tavalla.

Tämä opas antaa sinulle selkeät ohjeet, kuinka voit arvioida hulevesitulvariskejä helposti Scalgo Liven avulla. Samalla tutustut työkaluihin ja analyysimenetelmiin, jotka tekevät tulvariskien kartoittamisesta tehokasta – ja vähän hauskempaa!

Hulevesitulvariskien alustava arviointi vielä tekeillä?

Hulevesitulvariskien arviointi perustuu tulvariskilakiin (620/2010) ja sen perusteella annettuun asetukseen (659/2010). Alustavat arvioinnit tulee päivittää kaikissa kunnissa 22.12.2024 mennessä. Lainsäädännön mukaan tulvariskialueiden nimeämisestä tulee ilmoittaa julkisesti vähintään 30 päivän ajan. Jos uusia riskialueita ei nimetä, arviointi on asetettava nähtäville vähintään 14 päiväksi. Päätöksenteosta ja nähtäville asettamisesta vastaa kunnan tai kaupungin nimeämä toimielin.

Näe alueesi uusin silmin

Scalgo Livessä käytettävä virtaussuuntamalli hyödyntää tarkkaa 2 x 2 metrin ruutukokoa 1 metrin resoluutiolla, mikä mahdollistaa yksityiskohtaisen tulvariskien tarkastelun. Mikäli käytössäsi on laserkeilausaineistoa tai muuta maanpintamalliaineistoa, päästään jopa alle 10 cm tarkkuuteen.

Ohjelmassa on mahdollisuus hyödyntää useita eri karttatasoja, kuten:

  • Maanpintamalli – Scalgon tuottama kansallinen korkeusmalli 1 m resoluutiossa
  • Maanpeiteaineisto – UNET-neuroverkkomallinnuksella tuotettu tarkka kartta erilaisista pinnoista, lue lisää täältä
  • SYKE:n avoimen rajapinnan kautta tuodut aineistot esimerkiksi suojelukohteista ja pohjavesialueista
  • Kuntajako sekä maakuntien ja aluehallintovirastojen alueiden rajaukset
  • Maaperätiedot GTK:n aineistosta. Data on skaalattu Scalgo Liven pintamaalajeiksi veden läpäisevyyden arvioimiseksi
  • Kiinteistörajaukset. Myös maanpeiteaineisto on saatavilla palstakohtaisesti!
  • Hydrologiset korjaukset – Maantierummut ja siltojen sijainnit ovat huomioitu veden kulkeutumisen mahdollistamiseksi teiden alitse

Näitä tasoja voidaan myös avata ja sulkea tarpeen mukaan, esimerkiksi kuntajaon esittämiseksi, jolloin näet kunnan rajat selkeästi kartalla. Lisäksi karttojen läpinäkyvyyttä voi säätää, ja ortokuva voidaan asettaa taustalle realistisemman näkymän luomiseksi.

Kuva 1. Yllä ortokuva ja alla vastaava maanpintamalli, jossa punaisella ympyröityinä veden kulkeutumiseen vaikuttavat hydrologiset korjaukset

Vinkki: Haluatko analysoida vain tiettyä aluetta? Hakupalkin avulla pääset nopeasti haluamaasi paikkaan!

Näin teet hulevesitulvariskikartan Scalgo Liven avulla

Tarkastellaanpa tulvia ja niiden valuma-alueita

Scalgo Live -työkalujen avulla pääset tarkastelemaan yksittäisiä tulvia ja niiden valuma-alueita vaivattomasti. Point query -työkalulla voit lisäksi poimia yksityiskohtaisia tulvatietoja suoraan kiinnostavasta kohdasta.

Kuva 2. Tulva-alueen tiedot point query -työkalulla tarkasteluna.

Haluaisitko tietää, mistä tulvavedet oikein kertyvät? Voit sukeltaa syvemmälle tarkastelemalla yksittäisen tulvan tai kokonaisen virtausreitin valuma-aluetta Watershed-työkalun avulla. Samalla saat vaikuttavaa tietoa kohdealueen maanpeitteestä.

Kuva 3. Tulvakohteen valuma-alueen tiedot Watershed-työkalulla tarkasteluna.

Visualisoi ja jaa tuloksesi

Kun analyysit on tehty, voit valita mielenkiintoisimmat alueet ja luoda niistä Canvaksen tarkempaa tarkastelua varten. Kun kartta on valmis, niin ei muuta kuin jakoon! Voit esitellä sen nopeasti kollegoillesi tai muille sidosryhmille.

Dataa voi myös viedä vaivattomasti muihin sovelluksiin esimerkiksi jatkoanalyysejä tai suunnittelua varten – lataat aineistot helposti Export-painikkeella rasteri- tai vektorimuodossa.

Tulevat webinaarit – Syvennä osaamistasi

Kiinnostuitko? Tule mukaan syventämään osaamistasi webinaareihimme.

Tallenteet ovat saatavissa webinaarien jälkeen.

Pidä tulvariskit hallinnassa ja käytä Scalgo Liven tehokkaita analyysejä, jotka auttavat kartoittamaan tulva-alueet ja tuomaan tilaa vedelle – oikeaan paikkaan! Kokeile Scalgo Liveä 30 päivää ja halutessasi sovi myös tapaaminen kanssamme.

Pietu Pankkonen,
Market Manager, Finland
pietu.pankkonen@scalgo.com