10. apr. 2025 Finland

Yhä useampi koski virtaa vapaana – uhanalaiset vaelluskalat palaavat vanhoille kutupaikoilleen

  • Brugerhistorier

Töllinkoski kuohuu jälleen vapaana vastikään päättyneen ennallistamishankkeen ansiosta. Vanha, tarpeettomaksi käynyt pato sai väistyä uhanalaisten vaelluskalojen tieltä ja perattu jokiuoma palautettiin lähemmäs luonnollista tilaa.

Keskellä länsiuusimaalaista kulttuurimaisemaa sijaitsevan kosken ennallistaminen on voitto luonnon monimuotoisuudelle ja tekee Töllinkoskesta arvokkaan vesiluontokohteen.

Lauri Harilaiselle vesi on aina ollut kiehtova elementti. Opinnot, työ ja kaikki harrastukset ovat jollain lailla nivoutuneet veteen; itseään vesialan sekatyömieheksi kutsuva vesitalouden diplomi-insinööri liikkuu mielellään luonnossa ja harrastaa muun muassa laitesukellusta, melontaa ja purjehdusta.

Lauri Harilainen on vesitalouden diplomi-insinööri. Hän perusti kollegansa Juha-Pekka Saarelaisen kanssa vesialan konsultointiyrityksen Watec Consulting Oy:n.

Harilainen osaa siis arvosta puhtaita vesiä. Siksi hänestä tuntuu erityisen hienolta voida myös työssään vaikuttaa vesistöjen tilaan.

Pitkän vesialan konsulttiuran tehnyt Harilainen perusti kollegansa Juha-Pekka Saarelaisen kanssa vesialan konsultointiyrityksen Watec Consulting Oy:n juuri sillä ajatuksella, että pääsisi laajemmin tekemään vesiensuojelutyötä.

"Vesiensuojelu onkin pitkäjänteistä työtä, siinä edetään pisara kerrallaan kohti parempaa."

Lauri Harilainen, Watec Consulting Oy

Soliseva koski lisää luontoarvoa

Konkreettisimmin Harilainen näkee oman työnsä tulokset vesistöjen olotilan ja niiden monimuotoisuuden kohenemisena. Joskus vaikutukset ovat välittömästi havaittavissa, mutta useimmiten lopputuloksen saavuttamiseen on matkaa.

Hänen mieltään lämmittää erityisesti, kun joista puretaan vanhoja, kaloille ja vesieliöstölle vaellusesteitä muodostavia patoja, ja virtaamaan asennetusta vedenalaisesta kamerasta näkee, kun vaelluskalat palaavat vanhoille kutupaikoilleen.

Suomessa on nimittäin lukuisia tarpeettomaksi käyneitä patorakennelmia, jotka estävät vaelluskalojen nousun. Usein patojen kunto alkaa olla jo heikko, ja niiden ylläpito on käynyt hankalaksi. 

Harilainen kokee, että padonpurkuhankkeet kohtaavat yleensä muita vesiensuojelurakenteita vähemmän vastustusta, sillä yhä useampi maanomistaja ymmärtää purkamisen luontoarvon.

"Aika moni on tyytyväinen, kun kerron että padon kohdalle tulee soliseva koski."

Lauri Harilainen, Watec Consulting Oy

Moni maanomistaja on myös innostunut kalastamisesta. Noin puolet vaellusesteiden purkuhankkeista etenee toteutukseen asti.

"Aika moni on tyytyväinen, kun kerron että padon kohdalle tulee soliseva koski. Tosin jos kyseessä on iso patoallas, sen tyhjentäminen herättää aina tunteita, vaikka miten kosken hyötyjä lisääntymis- ja kutualueena korostaisikin".

Vesiensuojelussa onkin keskeistä pitää paikalliset toimijat tietoisina siitä, mitä kulloinkin tapahtuu ja perustella, miksi mitäkin tehdään. Viestintää voi ennakoida tarkastelemalla Scalgo Livellä kiinteistöjä, jotka rajautuvat hankealueelle. Samalla näkee, mille kiinteistölle osuu vaikutuksia.

"Aktiivinen tiedottaminen, osallistaminen ja hankkeen hyötyjen korostaminen helpottavat ajatuksen omaksumista padon purkamisesta".

Töllinkosken pato Lohjalla alkoi olla jo huonossa kunnossa ja sen ylläpito oli työlästä. Padon purkaminen ja koskialueen ennallistaminen loi Pusulanjoesta, Nummenjoesta, Lohjanjärvestä ja Hiidenvedestä yhtenäisen kalojen vaellusalueen.

Padon purku vaatii huolellista suunnittelua

Virtavesien ennallistamisen lähtötiedot, eli korkeuskäyrät, vesialueet ja rakennukset, ovat heti saatavilla Scalgo Livestä. Alustavassa suunnittelussa Lauri kartoittaa valuma-alueita ja tarkastelee yksityiskohtaisesti patojen pituusleikkauksia. Virtavesikohteissa erityisen tärkeää on yläpuolisen valuma-alueen koko.

"Käytännössä määritämme Scalgo Livellä valuma-alueen ja maankäytön sekä järvisyyden, jonka jälkeen saamme tehtyä tarkempia laskelmia".

Lauri Harilaiselle, Watec Consulting Oy

Töllinkosken valuma-aluetta Scalgo Livessä

Joissain tapauksissa patoa käytetään sen yläpuolisen järven pinnan säännöstelyyn. Padon tilalle tuleva pohjapato on mitoitettava tarkkaan, jotta yläpuolinen vedenpinta säilyy nykyistä vastaavana.

"Näissä hankkeissa tarvitaan heti mitoittavat virtaamat. Käytännössä määritämme Scalgo Livellä valuma-alueen ja maankäytön sekä järvisyyden, jonka jälkeen saamme tehtyä tarkempia laskelmia. Jos vedenpintaa lähdetään vähääkään muuttamaan, hanke tarvitsee vesiluvan", Lauri kuvailee.

"Virtaveden pituuskaltevuudella on suuri merkitys, sillä eri kalalajit sietävät eri jyrkkyyksiä nousevissa vesistöissä, kahdeksan prosentin vieton ollessa maksimi. Siialle vietto on kaikkein loivin, vain kaksi prosenttia".

Profiilityökalun avulla näkee heti mikä on padon kaltevuus ja miten paljon alajuoksua tulee loiventaa, jotta kalat voivat nousta kutupaikoilleen.

Eräässä hankkeessa Watec analysoi jopa 110 km matkalta potentiaalisia kohteita kalataloudellisille kunnostuksille.

"Näin resursseja voitiin kohdentaa maastokäynnille löytämällä potentiaaliset kohteet jo ennakkoon", Lauri kertoo.

Scalgo Liven avulla maastomallista voidaan myös tunnistaa vanhoja perkuukivikasaumia ja puskupenkereitä - rakenteita, jotka syntyivät uomien perkausten ja suoristusten myötä. Näiden avulla voidaan palauttaa alkuperäistä kivimateriaalia takaisin uomaan, mikä edistää luonnollisen virtaaman ja elinympäristöjen palautumista kaloille ja pohjaeläimille.

Patoaltaaseen vuosikymmenten aikana kertynyt sedimentti on myös huomioitava padon purussa.

"Kun pato puretaan, olisi katastrofi, jos sedimentti lössähtäisi padon purun yhteydessä alavirtaan".

"Tiedon saamiseksi tarvittiin aiemmin paljon enemmän kikkailua. Scalgo Liven avulla työ on paljon virtaviivaisempaa".

Lauri Harilainen, Watec Consulting

Watec Consulting suunnitteli Töllinkosken padon purkutyöt Lohjalla. Hankkeessa ennallistettiin patoaltaan peittämä, perattu jokiuoma koskialueeksi ja elinympäristöksi uhanalaisille vaelluskaloille.

Watec Consultingissa Scalgo Live on arjen perustyökalu

Scalgo Liveen Harilainen tutustui entisellä työnantajallaan jo ennen oman yrityksen perustamista.

"Se teki heti ensiesittelyssä vaikutuksen minuun ja on siitä lähtien kuulunut omaan työkalupakkiini. Äkkiseltään en keksi projektia, jossa emme avaisi Scalgo Liveä samalla kun hanke avataan", Harilainen sanoo.

Lähes kaikissa Watecin hankkeissa selvitetään aloitusvaiheessa hankkeen valuma-alueita. Harilaisen uran alkuvaiheessa korkeusmallit haettiin maanmittauslaitokselta suoraan, jonka jälkeen ne syötettiin paikkatieto-ohjelman pureskeltavaksi. Prosessi oli sekä aikaa vievää että työläs.

"Tiedon saamiseksi tarvittiin aiemmin paljon enemmän kikkailua. Scalgo Liven avulla työ on paljon virtaviivaisempaa".

Töllinkosken ennallistamishanke saatiin päätökseen loppuvuodesta 2024. Nyt Pusulanjoen vapaana virtaavat kuohut muodostavat joen elinvoimaiselle taimenkannalle reitin lisääntymisalueille.

Vesiensuojelu on pinnalla

Vesialan konsultilla riittää siis töitä. Se kertoo Harilaisen mukaan siitä, että vesiensuojelu on aiempaa näkyvämmin esillä.

Tiukentuneet viranomaisvaatimukset ja EU:n ennallistamisasetuksen nytkähtäminen eteenpäin vahvistavat kehitystä. Aihe nousee yhä useammin puheenaiheeksi myös mediassa. Se taas kasvattaa tietoutta vesiensuojelusta, mikä edistää paikallisia suojeluhankkeita.

Vesien tila vaihtelee maassamme paljon. Pohjoisen tunturipurojen ero pääkaupunkiseudun samean ruskeaan meriveteen on selkeä.

"Meillä on Suomessa onneksi historiallisesti todella pitkäaikainen hydrologinen havaintoaikasarja niin vesien määrästä kuin laadustakin, joten näemme, mihin suuntaan vesien tila on kehittymässä", Harilainen kiittelee.

"Aina puhdistumista ei silmämääräisesti pysty todentamaan. Vesiensuojelu onkin pitkäjänteistä työtä, siinä edetään pisara kerrallaan kohti parempaa".

Pietu Pankkonen,
Market Manager, Finland
pietu.pankkonen@scalgo.com