May 2, 2024 Norway

Oslo kommune ser det store bildet med Modelspaces

  • Modelspaces

Oslo kommune har de siste årene arbeidet med å utvikle en hydraulisk overvannsmodell for hele kommunen, som kan beregne avrenning i ledningsnett, på overflaten og i vassdrag. Nå benytter kommunen Modelspaces i SCALGO Live for å få bedre tilgang til resultatene.

Hydrauliske overvannsmodeller genererer enorme mengder data for hver simulering. Dataene er utfordrende å håndtere, og gjør at sluttproduktet av simuleringen ofte kun er et statisk bilde av hvor overvannet samler seg. Ved å oppbevare dataene, og gi brukeren muligheten til å dele og analysere resultatene i detalj, gjør Modelspaces det mulig å forstå hvorfor overvannet havnet der i utgangspunktet.

Oslo kommune har de siste årene arbeidet med å utvikle en treveiskoblet hydraulisk overvannsmodell, som kan beregne avrenning i ledningsnett, på overflaten og i vassdrag. Modellen er utviklet av Oslo kommune i samarbeid med DHI og Rambøll, og er satt opp i MIKE+.

"Modelspaces gir oss muligheten til å se alle tidsstegene av simuleringene."

Ursula Zühlke, Overingeniør, Vann- og avløpsetaten

Modellen er delt opp i 11 delmodeller, og dekker hele byggesonen innenfor Oslo kommunes grenser, i tillegg til naturlige nedbørfelt i Oslomarka med direkte avrenning til byen. For hver delmodell består resultatene av informasjon om overvannets dybde, dybdeintegrerte hastighet (flux/DV-tall), og hastighet, når det renner av på overflaten. For hvert tidssteg i simuleringen lagres denne informasjonen, noe som gjør at modellen med resultater til sammen utgjør hele 3 terrabyte.

I Modelspaces, kan kommunen visualisere vanndybden, vannhastigheten, og den dybdeintegrerte hastigheten.

Ved å laste opp avrenningsresultatene for alle delmodellene, og sette disse sammen til ett Modelspace, kan kommunen nå visualisere vanndybden, vannhastigheten, og den dybdeintegrerte hastigheten, for hvert eneste simulerte tidssteg, samt maksimalverdiene over hele simuleringsperioden. 

Med de nye funksjonene i Modelspaces er det nå også mulig å hente ut informasjon om avrenningen i punkt og over linjer, noe som er spesielt anvendelig ved kartlegging av risiko og dimensjonering av overvannsløsninger. I tillegg kan kommunen dele dataene sømløst, enten internt eller med andre SCALGO Live brukere.

"Modelspaces gir oss muligheten til å se alle tidsstegene av simuleringene, i tillegg til at vi kan benytte de øvrige funksjonene i SCALGO Live. Det gir oss muligheten til å se ulike detaljer i det store bildet", forteller Ursula Zühlke, Overingeniør, Vann- og avløpsetaten.

Kommunen kan benytte de øvrige funksjonene i SCALGO Live til å se ulike detaljer i det store bildet. Det er, for eksempel, mulig å hente ut informasjon om avrenningen i punkt og over linjer.

Flere kommuner som allerede har gjennomført hydrauliske overvannsanalyser ønsker nå å følge Oslo sitt eksempel.

“Utfordringen vi har hatt siden vi ferdigstilte analysene for kommunen er å få tatt i bruk resultatene på en fornuftig måte. Modelspaces gir oss muligheten til dette, og senker terskelen betydelig for å dele disse internt", sier Hugo Kind, Fagkoordinator for klimatilpasning, Stavanger kommune.

Les mer om Oslo kommune sin hydrauliske overvannsmodell her: Faktaark Overvannsmodellen i Oslo kommune

Thomas Riis,
Head of Market, Norway
thomas.riis@scalgo.com
Ursula Zühlke,
Overingeniør, Oslo kommune
ursula.zuhlke@vav.oslo.kommune.no