Oct 2, 2024 Sweden

Regionala regn och MSB:s rekommenderade manningtal i DynamicFlood

  • New releases

DynamicFlood använder nu automatiskt regionala regnserier baserat på SMHIs skyfallsstatistik, samt manningtal från MSB:s rekommendationer.

I våras lanserade vi DynamicFlood, ett kraftfullt tillägg som låter dig genomföra dynamiska översvämningssimuleringar direkt i Scalgo Live. För att göra DynamicFlood så användarvänligt som möjligt, förbereder vi alla underlagsdata och parametrar för modelluppställningen, med utgångspunkt i vår expertis i hydrologi, lokala riktlinjer och bästa praxis.

Vi är glada att meddela en betydande uppdatering av den svenska DynamicFlood uppsättningen. Vi har nu infört regionalt förkonfigurerade regnhändelser och klimatscenarier baserade på SMHIs skyfallsstatistik, och har uppdaterat standardinställningarna för manningtal till MSB:s rekommendationer från ‘Metod för skyfallskartering av tätorter’. 

Lokala regnserier för ditt projektområde

Det har länge varit vanligt att använda Dahlströms nederbördsstatistik från 2010 vid skyfallskarteringar. En svaghet vid denna statistik är att den antar samma regnintensitet över hela Sverige. SMHIs genomgående sammanställning av skyfallsstatistik från 2017, baserat på observationer och klusteranalyser, visar att det är faktiskt mer lämpligt att dela in Sverige i fyra regioner. Det är inga tvivel om att det är mer korrekt att använda sig av dessa senare studier som visar på regional variation.

Vi har därför integrerat SMHIs senaste skyfallstatistik med DynamicFlood. Vid en hydrodynamisk simulering, får du nu automatiskt regnserier med flera återkomsttider baserat på regional statistik, och rekommenderade klimatscenarier. Därmed kan du bättre ta hänsyn till lokala variationer i nederbörden när du tar fram skyfallskartor med DynamicFlood.

Läs mer om SMHIs sammanställning om skyfallsstatistik här.

Figur 1. Sverige indelat i fyra lokala regnregioner, som avgör valet av regn vid DynamicFlood-simuleringar. Du finner lagret med regionerna i Library under namnet 'Rain'. Använd Point Query och klicka på en av regionerna för att få information om tillgängliga lokala designregnhändelser.

Manningtal uppdaterat med MSB:s rekommendationer

För att beskriva ytans grovhet eller friktion i relation till vattenflöde, används manningtal. Dessa används i beräkningen av hur snabbt vatten kan strömma över en viss yta, och är viktiga parametrar i hydrodynamiska modeller och översvämningssimuleringar.

Vi har nu uppdaterat DynamicFlood så att simuleringar i Sverige körs med rekommendationer från MSB:s vägledning ‘Metod för skyfallskartering av tätorter’, för att säkerställa att våra hydrodynamiska modeller bygger på de senaste och mest tillförlitliga riktlinjerna. Användare kan lita på att rätt parametrar används automatiskt, vilket förenklar processen och eliminerar osäkerheten.

Läs MSB:s vägledning ‘Metod för skyfallskartering i tätorter’ här.

Figur 2. Standard-inställningar och regn enligt riktlinjer och rekommendationer.

Skyfallskarteringar enligt bästa praxis

Med de nya regnserierna och uppdaterade parametrar följer DynamicFlood automatiskt branschpraxis och riktlinjer. Man behöver alltså inte vara expert på hydrauliska beräkningar för att ta fram en dynamisk skyfallskartering, och beställare kan lita på att en standard-simulering med DynamicFlood alltid lever upp till myndigheters riktlinjer och rekommendationer.

Vill du veta mera om DynamicFlood? Kontakta Hampus Åkerblom (hampus@scalgo.com) för att boka en online demonstration och provperiod.

Hampus Åkerblom,
Regional Head of Market
hampus@scalgo.com